M VILLA by Phu Nguyen

a-96.jpg
Appointment 2018
Client Private Owner
Completion 2019
Capacity 117 m2

This duplex villa is situated on a 600-m2 land plot adjacent to the Hoi An River in Quang Nam Province, Vietnam. The surrounding context is still wild and under-developed, with lots of nipas being the signature tree of the area.

The challenge of this project is to effectively exploit the surrounding landscape and inject soul into the project via the use of local materials. Moreover, the project has to be able to endure the harsh climate in Hoi An, with a long rainy season and a very cold winter. Even worse, this location witnesses frequent storms and floods every year.

D1 proposes the idea of using a large coconut leaf roof covering the function. From a distance, the villa looks like a large tent. Living areas are positioned on the exterior while the interior space inside is reserved for resting. At the same time, both spaces are seamlessly connected to the surrounding nature. To effectively take advantage of the beautiful surrounding landscape, the design minimizes walls to the max in order to maximize wide angle. All functions are arranged vertically, leaving the ground floor open, flexible, and easy to move in case water level rises during heavy rainy season.

Local materials and skilled craftsmanship are greatly employed. This helps create a harmonically integration between the project and its surrounding scenes and landscape. More importantly, this allows for the preservation and promotion of traditional crafting villages amid today’s mass production age in Vietnam.

6. take advantage of local strong point.jpg

M VILLA

Hoi An, Vietnam

 

HOI AN TRAILS RESORT & SPA by Phu Nguyen

Appointment 2017
Client Thien Phu Company
Completion 2018
Capacity 60 Rooms

Hoi An Trails Resort & Spa is a premier high-end boutique resort located in Hoi An Ancient Town in central Vietnam with a vastly open views of iconic rice fields and signature 100-year-old Frangipani trees at the center of guest experience.

D1 was tasked by the owner to execute a major transformation of the villa wing. The goal is to revitalize the spirit of the then old area via infusing contemporary style, upgraded interiors and modern process while staying true to the original spirit of the resort.

Our solution was to overhaul the ceiling entirely with idea inspired from unique curvature of Hoi An ancient house; guest rooms was remodeled and readjust with outside private bathroom added to allow a sense of bathing amid nature; old concrete partition between rooms were replaced with a bamboo wall cover by native plants; backyard was gracefully re-approached with landscape comprised of tropical flowers and plants uniquely found in Hoi An.

Hoi An Trails & Spa remains as one of the top high-end destination with character for tourists when visiting the Ancient Town.


HOIAN TRAILS RESORT & SPA

Hoi An, Vietnam

 

TOONG VISTA VERDE by Phu Nguyen

6.jpg
Appointment 2018
Client TOONG coworking space
Completion 2019
Area 1,000 sqm

Toong is the first work environment developer in Indochina whose extensive presence rooted across Hanoi, Ho Chi Minh City, Nha Trang, Vientiane, Phnom Penh, acquiring the status of the most experienced coworking space chain started in Indochina.

The newest 1,000 sqm Toong Vista Verde location is integrated into CapitaLand’s Vista Verde shopping mall complex in District 2, Ho Chi Minh City.

D1 proposes a design solution whose essence is a multi-layered dialogue between the workers and their surrounding contexts, between today and the city’s past, between the modernity and Vietnamese heritage, etc.


TOONG VISTA VERDE

HCMC, Vietnam

 

KING CROWN RESTAURANT by Phu Nguyen

146-147.jpg
Appointment 2017
Client Private Owner
Status Under Construction
Area 720 sqm

The restaurant is located inside a high-end apartment projects surrounded by low-rise buildings in the strategic area in District 2 with panoramic view of Binh Quoi peninsula across the Saigon River. The challenge is to best utilize the surrounding landscape while keep the natural structure of the land in tact.

D1 proposes that the project is to be designed as a series of organic cubicles that, from a far distance, imposes as a living organ breathing next to the river bank. The boundary between the building and the landscape is blurred, making the scenery of this land a beautiful cohesion while still allow for easy dismantling.

The main structure of the project is made of assembled wood, completely free of concrete for the floating part, reducing negative impacts on the environment. The inner structure and interior acts as a spine of a living creature in motion.


KING CROWN RESTAURANT

HCMC, Vietnam

 

TUONG TAILOR by Phu Nguyen

1-1.jpg
Appointment 2017
Client Tuong Tailor
Completion 2017
Area 230 sqm

Tuong Tailor is a well-known local tailoring brand in Hoi An whose store is located next to the Old Quarter of the Ancient Town.

D1 was commissioned to revamp the old shop into a new, contemporary store whose functions mainly act as a showroom and a tailoring office simultaneously. Due to being inside the Ancient Town, governmental regulations on construction like finished materials, wall color, to finished ceiling materials, etc must be strictly followed. Additionally, new ideas have to design while keeping available structural framework and taking advantage of what were available for budget minimization.

The proposed solution was using local material, such as wood, stone, etc. especially the traditional wall painting method on top of available lime. The idea for the ceiling is many small wooden sticks knit together and curved as silk, weaving and connecting all small spaces on ground floor. Upon visit, customers is welcome with a large roof over the sidewalk acting visual stop for visitors. When stepping inside immediately presented with best items categorized for ease of selection while being immersed in a graceful shopping atmosphere.


TUONG TAILOR

Hoi An, Vietnam

 

RIN WEDDING STUDIO by Phu Nguyen

5.jpg
Appointment 2018
Client Rin Wedding
Completion 2018
Area 78 sqm

The flagship location of Danang-bsed Rin Wedding in Saigon is about a 6-meter wide, 13-meter long building located on the busy wedding-costume Ho Van Hue street in Saigon.

D1 proposes a design that is inspired by feminine curves with the façade of the building bearing the shape of a  wedding dress while having a built-in air mattress to reduce direct sunlight exposure to the usable space inside. On the inside, the ceiling and the wall are curved softly, effectively canceling the rough effect of beams. White color, neutral material, combined with effective lightning places the dress at the center of prominent, scared attention.

Compartments on ground floors are arranged to create the comfort for a private communication and transaction while allowing for warm human connection among the customers.

The main showroom is spaciously located on the ground floor. Makeup and change room act as a buffer space descending vertically top down before approaching the exhibition space.

The ceiling is designed as a 3-dimensional star dome effect, allowing the bride to feel like standing under a starry sky when trying wedding dresses.

Ventilation wise, transparent polycarbonate sheets are stacked like maniples. Thus, airflow can be flushed in and out, reducing the cost of using air conditioning in the building. Furthermore, each sheet can be tilted, allowing the façade to morph and yielding a sense of motion when viewing the building from a distance.

Rin Wedding Studio makes a positive difference and creates visual appeal, contributing to the hustle and bustle of Saigon.


RIN WEDDING STUDIO

HCMC, Vietnam

 

JIMMY HOTEL by Phu Nguyen

IMG_1424.jpg
Appointment 2018
Client Stonimex JSC
Completion 2019
Capacity 75 rooms, 9 floors

Jimmy Hotel is a boutique hotel in Cau Giay, Hanoi with the capacity of 75 rooms. The owner commission D1 to create a unique design that helps the project stand out via compelling signature and meaningful story.

D1 proposes the design of Jimmy Hotel to resemble a bird nest, where guest immerse in an organic space surrounded build sounds of nature like birds singing, rain drops, and feel the change in the day over time.

The design of the ground floor takes inspiration from numerous traditional craft villages in Hanoi. Reception hall also acts as main exhibition area whose artworks entice visitors upon entering.

When completed in 2019, Jimmy Hotel shall help people realize the important relationship between people and nature: more than a short-stay place, the hotel is the medium brings nature and people closer together.


JIMMY HOTEL

Hanoi, Vietnam

 

OLWEN HOUSE by Phu Nguyen

a-86.jpg
Appointment 2017
Client Private Owner
Completion 2018
Area 72 sqm

The owner of this house is a newly-wed young couple seeking a peaceful home to start a new journey of their life. This shall be a place to both do business and rest at the end of the tiresome working day.

The brief is to pact a studio for exhibition, wedding dresses, makeup and work space for the photographer within a 75-sqm land plot in a low-rise residential area surrounded by "blockhouses". The house can be approached by a narrow 2.5-meter alley.

D1 proposes a multi-floor structure, each floor has its own function: The first and second floor are for workspace combined with the wedding dress exhibition. The third floor is a gathering space for the whole family. An elevator is moved propped up outside of the hallway, creating a disruption of movement, separating the working and showroom space, with the living space of the family. Space is designed to avoid feeling cramped while guaranteeing privacy. Elements of nature are added to ensure for tree viewing, birds chirping listening and sunshine seeing, and breezy feeling every morning.


OLWEN HOUSE

Danang, Vietnam

 

FAR HOMESTAY by Phu Nguyen

a-145.jpg
Appointment 2017
Client Private Owner
Completion 2018
Area 177 sqm

Owner of the project is a young couple who seek to build a new home where they can both stay and do a small homestay business at the same time.  

The land plot is at a prime location less than 200 meters from the beach and is surrounded by peaceful, undeveloped wilderness.

The solution D1 propose satisfies the design brief while best utilize all available factors surrounding the landscape while maintaining privacy for people inside the house.

In order to save cost and create beautiful aesthetic generated by the structure, we use wood texture and wood flooring for the inside while aiming for rough rock-wall only at needed spaces. Multiple traditional materials are also used in this work, such as stone, natural wood, grindstone, abrasive bath, bamboo wall, etc.

The use of local materials and local craftsmen allow for meaningful soul infusion into the project.


FAR HOMESTAY

Hoi An, Quang Nam, Vietnam